Zašto je more plavo

Zašto je more plavo

Sunčeva svjetlost utječe na to zašto je more plavo

Svi znamo da je more plavo no zašto je more plavo i što je glavni uzrok tome, sunčeva svjetlost. Svjedoci smo i promjene boje mora ovisno o vremenu, jer kada je vrijeme tmurno i bez puno sunčeve svjetlosti more dobiva tamniju čak sivu boju. Kada se kupamo u moru ne kupamo se u plavoj vodi, no kada more gledamo izvan vode ono je plavo.

Zrake sunca pod raznim kutevima dolaze do površine mora i prodiru u njegovu dubinu. Sunčeve zrake dopiru čak i do 200 metara ispod površine mora, no u većim dubinama zrake su rjeđe te je more što dublje sve više tamnije jer nema prodora sunčevih zraka. Kako su sunčeve zrake sastavljene od spektra boja od crvene, narančaste, žute, zelene, plave i one dolaze u različitim valnim duljinama. Plave zrake su kraće valne duljine i one ostaju pri površini vode. Zašto je more plavo odgovor je u tome da se plava boja iz sunčevog spektra reflektira u kraćoj valnoj duljini od ostalih boja spektra sunčevih zraka koje prodiru dublje.

Dubina i vrsta dna utječu na to zašto je more plavo više ili manje

Na činjenicu zašto je more plavo ne utječe isključivo sunčeva svjetlost već i dubina mora, te površina dna. Kod plićeg mora plava boja prelazi u tirkiznu, naročito ukoliko je i dno mora pješčano pa će se sunčeve zrake reflektirati kroz površinu mora o pješčano dno i stvarati efekt tirkizne boje. Ukoliko u istom plićaku ima trava, koralja, stijena, primijetit ćete da tu more nije više tako tirkizno već ima tamniju boju, te trave, kamenje i stijene daju tamniji odraz mora i tamniju plavu boju.

Dubina mora uvelike utječe na nijansu plave, te zašto je more plavo tamnije boje kod većih dubina odgovor leži upravo u dubini mora. Sunčeve zrake plavog spektra ne mogu prodrijeti duboko pa što je dubina veća more je tamo tamnije plavo nego na područjima gdje je more pliće.

Za vjetrovitog vremena se i more uzburka te valovi dižu pijesak i mulj sa dna na površinu mora, pa more više ne izgleda plavo već dobiva tamniju, ponekad i smećkastu boju zbog pijeska i mulja koji je uzburkan.

Zašto je more plavo ali i zeleno

Zašto je more ponekad zeleno i zašto je more plavo, te zašto je tirkizno, zašto je tamnije plave boje. Kako smo ustvrdili da najveću ulogu u tome imaju sunčeve zrake koje prodiru u more, oblaci koji se reflektiraju na površinu mora, dubina mora te dno koje može itekako utjecati na nijansu plave boje od svijetle, tirkizne do tamno plave boje.

No, postoje i drugi čimbenici koji utječu na boju mora, a to su organizmi koji žive u moru, alge. Alge se koriste zelenim klorofilnim pigmentom kojim hvataju sunčeve zrake i stvaraju fotosintezu. Fotosinteza je izuzetno bitna za proizvodnju kisika, a fitoplankton apsorbira elektromagnetsko zračenje crvenih i plavih spektra sunčevih zraka pri čemu proizvode ugljični dioksid koji se otpušta u atmosferu. Stoga previše fitoplanktona koji se vrlo brzo razmnožava može ozbiljno ugroziti stanje kisika u našoj atmosferi.

No ovi jednostanični organizmi su također djelomično zaslužni zašto je more plavo, odnosno prošarano zelenom bojom jer se alge koriste zelenim klorofilom koji dodaje zeleni odsjaj moru tamo gdje algi ima puno.

Tagovi:

Zašto smo puni elektriciteta

Zašto smo puni elektriciteta

Svakog od nas je barem jednom pecnula struja kada smo dotaknuli neki predmet ili neku drugu osobu. Statički elektricitet se stvara kada postoji različit omjer elektrona između materijala ili osoba koj

Kako nastaje vjetar

Kako nastaje vjetar

Što je zapravo vjetar i kako nastaje vjetar? Vjetar je strujanje zraka koje je uglavnom vodoravno, a nastaje zbog promjene temperature zraka. Kada se zrak zagrije on će se širiti i postati lakši pa će

Kako kaktus živi bez vode

Kako kaktus živi bez vode

Kako kaktus živi bez vode i da li kaktus uopće može preživjeti bez vode? Odgovor je da kaktus ne može preživjeti vode kao i svako živo biće na Zemlji. Kaktus je pronašao način kako da u uvjetima oskud