Zašto smo puni elektriciteta

Zašto smo puni elektriciteta

Zašto smo puni elektriciteta i što je statički elektricitet

Svakog od nas je barem jednom pecnula struja kada smo dotaknuli neki predmet ili neku drugu osobu. Statički elektricitet se stvara kada postoji različit omjer elektrona između materijala ili osoba koje se dodiruju. Kada osjetimo peckanje u dodiru nekog predmeta ili druge osobe došlo je do stvaranja statičkog elektriciteta. No, zašto smo puni elektriciteta odgovor leži u tome što smo sve više okruženi elektronikom i neprirodnim materijalima.

Kako je čovjek zapravo statički neutralan zašto smo puni elektriciteta? Nosimo odjeću od umjetnih materijala poput sintetike, poliestera, najlona, akrila pa trljanje odjeće od takvog materijala o naše tijelo ili nešto drugo stvara elektricitet na nama samima pa kad dotaknemo neki predmet a nabijeni smo sa statičkim elektricitetom osjeti ćemo da nas je pecnulo.

Iako statički elektricitet miruje pa je to statična energija koja se ne kreće, dodirom predmeta koji nema jednaki omjer elektrona stvorit će iskrenje, peckanje. Sjetimo se samo testa sa balonom koji smo trljali po kosi pa su nam se vlasi dizale u zrak same od sebe, tako smo umjetno stvorili elektricitet.

Zašto smo puni elektriciteta više po zimi

Zašto smo puni elektriciteta više po zimi nego u ljeto. Objašnjenje je jednostavno, statički elektricitet se lakše skuplja na suhom zraku kojeg zimi u zatvorenim prostorijama ima više jer nema dovoljno vlažnosti kao po ljeti kada otvorimo prozore i vrata pa zrak i vlažnost ulaze u naše domove prozračivanjem.

Uostalom zimi i više odjeće oblačimo na sebe i sve manje koristimo prirodne materijale poput pamuka ili prirodne vune, pa sintetika i poliester od kojeg je napravljena naša odjeća trenjem stvara elektricitet koji će izaći iz nas kada dotaknemo neki predmet ili neku drugu osobu.

No, zašto smo puni elektriciteta možemo zahvaliti i našim ekranima koji nas okružuju, od monitora, televizije, mobitela, tableta i ostalih elektroničkih uređaja koji su veliki sakupljači statičkog elektriciteta. Dokaz tome je da se na ekranima monitora ili televizora sakuplja prašina koliko god je mi brisali ona je uvijek na ekranima. A svi smo okruženi uređajima i ne čudi da smo puni elektriciteta, a nitko od nas ne hoda boz po zemlji da bi se taj elektricitet prirodnim putem odveo u zemlju.

Zašto smo puni elektriciteta i kako to utječe na zdravlje

Zašto smo puni elektriciteta smo utvrdili glavne uzroke tome, no kako to utječe na ljudsko zdravlje? Možda ste kao mali ako ste odrasli na selu više hodali bosi po zemlji i nije vam se događalo da vas pecne statički elektricitet. Zapravo gumeni đonovi naše obuće su izolator da statički elektricitet ne može doprijeti do zemlje, te kada se nakupi u ljudskom tijelu izlazi pomoću peckanja van u dodiru sa predmetima ili drugim ljudima.

Svakako da postojanje elektriciteta ima posljedice za ljudsko zdravlje, nije da su smrtne posljedice ali mogu postiti uzročnik drugih bolesti. Gubitak vitamina C koji je izuzetno važan za imunitet i obrambeni mehanizam ljudskog tijela, šećer u krvi se povećava. Osjećate konstantan umor, te je vaša koža oštećenija, suha, puca i slično. Kako elektricitet privlači prašinu u kojoj ima bakterija i nečistoća moguće su i češće infekcije pogotovo ako vam i koža od suhoće puca. Uz sve navedeno postojanje elektriciteta će poremetiti rad probavnih enzima.

S obzirom da sada imate informacija kako elektricitet utječe na ljudsko zdravlje, te zašto smo puni elektriciteta poduzmite određene korake i maknite se što više možete od elektroničkih uređaja i sintetike i poliestera iz svoje okoline.

Tagovi:

Zašto je more plavo

Zašto je more plavo

Svi znamo da je more plavo no zašto je more plavo i što je glavni uzrok tome, sunčeva svjetlost. Svjedoci smo i promjene boje mora ovisno o vremenu, jer kada je vrijeme tmurno i bez puno sunčeve svjet

Kako nastaje vjetar

Kako nastaje vjetar

Što je zapravo vjetar i kako nastaje vjetar? Vjetar je strujanje zraka koje je uglavnom vodoravno, a nastaje zbog promjene temperature zraka. Kada se zrak zagrije on će se širiti i postati lakši pa će

Kako kaktus živi bez vode

Kako kaktus živi bez vode

Kako kaktus živi bez vode i da li kaktus uopće može preživjeti bez vode? Odgovor je da kaktus ne može preživjeti vode kao i svako živo biće na Zemlji. Kaktus je pronašao način kako da u uvjetima oskud