Kako kaktus živi bez vode

Kako kaktus živi bez vode

Kako kaktus živi bez vode i otkuda potječu

Kako kaktus živi bez vode i da li kaktus uopće može preživjeti bez vode? Odgovor je da kaktus ne može preživjeti vode kao i svako živo biće na Zemlji. Kaktus je pronašao način kako da u uvjetima oskudnim vodom jer može akumulirati vodu svojim metabolizmom. Kaktus je svoju strukturu razvojem razvio u obliku sukulenta. Sukulenti su biljke koje su u mogućnosti skladištiti vodu unutar svoje stabljike i korijena.

Postoje oko 127 različitih rodova kaktusa unutar kojih je poznato 1750 različitih vrsta kaktusa. Svaki od njih je svojim tijelom razvio način kako kaktus živi bez vode u sušnim periodima. Kaktusi svojim tijelom zapravo imaju povećanu stabljiku i vrlo tanke i uske listove koje neki ni nemaju, te vrlo važno bodlje koje odbijaju životinje da iz njihovog spremišta vode uzimaju vodu iz kaktusa.

Kaktus originalno potječe iz Amerike, a trgovačkim putevima su preneseni u Europu, Afriku i Indiju. U Australiji postoji rod kaktusa Opuntia koji raste kao korov.

Kako kaktus živi bez vode uz sistem sakupljanja vode

Kako kaktus živi bez vode i kako uz pomoć svoje stabljike na kojoj gotovo i nema lišća, ali zato ima bodlje, zapravo ti svojim sukulentom sunčevim zrakama izlaže vrlo malo od svog tijela i jako je dobro zaštićeno debelom korom. Upravo ta debela kora koja je izvana zaštićena bodljama kako životinje ne bi došle do vode, čini zaštitu da voda jednom sakupljena unutar kaktusa ne može ispariti zbog debljine kore.

Kaktus ne gubi vlagu ni na koji način nego je akumulira u sebi i troši prema potrebi u sušnim periodima, pa to kako kaktus živi bez vode, odnosno to da kaktus ne treba stalno vodu jer je voda u njemu spremljena za sušni dio godine.

Zanimljivo je to da što je kaktus veće veličine ima i veći spremnik i može preživjeti i do dvije godine bez kapi vode koja bi trebala doći iz okoline i zraka od kiše. Ono što je još zanimljivije neke vrste kaktusa imaju prekrasne cvjetove jer pomoću cvjetova se razmnožavaju.

Kako kaktus živi bez vode i njihova ljekovitost

O tome kako kaktus živi bez vode u sušnim periodima ovisi i o njihovoj veličini, pri čemu kaktusi u divljini mogu narasti i od 10 do 22 metra visine o čemu samo svjedoče da mogu preživjeti u teškim uvjetima bez vode. Kolijevka kaktusa je Amerika, Meksiko, no biljka se proširila po svijetu. Različite su vrste kaktusa, te se mogu uzgajati i u vrtovima ili teglama u našim domovima. Potrebno je paziti da ih se ne zalijeva previše i da ukoliko rastu u teglama moraju imati rupicu na dnu tegle za odvod vode.

Upravo to što se proširio, što se može uzgajati u u teglama, te kako kaktus živi bez vode pridonijelo je znanstvenim istraživanjima kojima se dokazalo da kaktus ima ljekovita svojstva. A od kaktusa se izrađuju i pića, te slatkiši.

U proizvodnji brojnih lijekova upravo se koriste sastojci kaktusa koji svojom ljekovitosti blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje. Osim toga kaktusi znaju imati prekrasne cvjetove koji ukrašavaju brojne vrtove i domove.

Tagovi:

Zašto smo puni elektriciteta

Zašto smo puni elektriciteta

Svakog od nas je barem jednom pecnula struja kada smo dotaknuli neki predmet ili neku drugu osobu. Statički elektricitet se stvara kada postoji različit omjer elektrona između materijala ili osoba koj

Zašto je more plavo

Zašto je more plavo

Svi znamo da je more plavo no zašto je more plavo i što je glavni uzrok tome, sunčeva svjetlost. Svjedoci smo i promjene boje mora ovisno o vremenu, jer kada je vrijeme tmurno i bez puno sunčeve svjet

Kako nastaje vjetar

Kako nastaje vjetar

Što je zapravo vjetar i kako nastaje vjetar? Vjetar je strujanje zraka koje je uglavnom vodoravno, a nastaje zbog promjene temperature zraka. Kada se zrak zagrije on će se širiti i postati lakši pa će