Kako se konzervira hrana

Kako se konzervira hrana

Kako se konzervira hrana i što je konzerviranje?

Očuvanje hrane je proces koji je poznat stoljećima. Hrana se krenula čuvati onda kada su resursi bili slabi i kada se trebalo pripremiti za nadolazeću zimu. Metode soljenja i stavljanja u tegle su prerasle u konzerviranje, proces bez kojeg ne možemo zamisliti očuvanje hrane. Konzerviranje nam omogućuje da spremimo hranu onda kada je njena sezona i da ju odložimo za kasniju konzumaciju. Što je zapravo konzerviranje? Riječ je o procesu koji nam čuva namirnice na dulje ili kraće vrijeme.

Riječ je o sprječavanju kvarenja jednostavnim metodama konzerviranja. Zašto je dobro konzervirati hranu? Uzrok propadanja hrane su mikroorganizmu, kvaliteta i kakvoća određene namirnice. Konzerviranjem sprječavamo bacanje hrane i njeno propadanje. Kako se konzervira hrana? Danas postoji više načina konzerviranja: Hlađenjem, brzim zamrzavanjem, termičkom obradom ili sterilizacijom, koncentriranjem, sušenjem, biološko konzerviranje, dodacima ili konzervansima i ionizirajućim zračenjem.

Kako se konzervira hrana u domaćinstvima? U praksi, postoje dva načina da stvorite sigurno konzerviranje – Konzerviranje u vodenoj kupelji i konzerviranje uz pomoć pritiska. Što bi trebali znati prije procesa konzerviranja? Važno je pronaći dobar recept i detaljno ga slijediti. Moguće je da će jedna staklenka ispasti kvarljiva, no na greškama se uči.

Kako se konzervira hrana i kako izgleda početak konzerviranja?

Ukoliko se želite okušati u izradi zimnice i konzerviranju, tada su Vam potrebni određeni artikli. Kako se konzervira hrana? Hrana se konzervira uz pomoć lonca za konzerviranje. Navedeni lonac bi trebao imati oko 20 litara i doći sa posebnim metalnim stalkom za staklenke koje će ići u njega. Navedeni lonac može primiti više staklenki i idealni su ako planirate konzervirati na veliko. Međutim, problem ovih lonaca je njihova težina, što ih čini nespretnim rješenjem ako zimnicu radite u unutrašnjem prostoru na modernim štednjacima.

Sljedeće što Vam treba su kliješta za konzerviranje. Navedena kliješta su posebno izrađena za podizanje staklenki iz vruće vode. Dolaze u raznim oblicima i veličinama, što znači da se ne možete dovesti u situaciju da nemate idealan alat. U slučaju da nemate navedeni alat, za nuždu mogu poslužiti i kuhinjske hvataljke.

Najvažniji alat za konzerviranje su same tegle. Tegle za konzerviranje dolaze u sljedećim veličinama: Staklenke do četvrtine litre koje su odlične za male serije konzerviranja ili za darivanje. Staklenke od pola litre, obično ona veličina koju možete pronaći u brojnim prodavaonicama. Staklenke od 1 litre, savršeni izbor za kiseljenje povrća. Sada kada imate sve što Vam je potrebno, vrijeme je da odgovorimo na pitanje kako se konzervira hrana?

Kako se konzervira hrana i kako izgleda proces konzerviranja?

Možete pronaći brojne vodiče na temu kako se konzervira hrana, no u svim vodičima koraci su uvijek isti. Prvi korak se sastoji od detaljnog čišćenja staklenki i njihovog sušenja. Drugi korak je priprema staklenki – Ovdje se vrši proces sterilizacije prije unašanja željenog sastojka. Treći korak se sastoji od punjenja staklenki. Staklenke se pune do jedne četvrtine, razlog je širenje hrane i stvaranje samog vakuuma u posudama za hlađenje. Pune staklenke imaju veću mogućnost za brže kvarenje.

Četvrti korak je grijanje lonca, a peti korak se sastoji od punjenja lonca. Pripremljene staklenke se stavljaju na rešetku i spuštaju se u posudu za konzerviranje dok ih voda ne pokrije. Proces često traje 15-ak minuta. Šesti korak je uklanjanje staklenki nakon isteka vremena. Staklenke se polažu na presavijeni ručnik i prirodno se hlade. Kada čujete zvuk pucketanja vrha, to je znak da je staklenka zapečaćena.

Zadnji korak je označavanje i pohrana. Nakon što se staklenke ohlade, one se mogu označiti datumom i sadržajem i pohraniti na tamno i hladnije mjesto. Sada kada znate proces kako se konzervira hrana, bitno je odgovoriti koliko staklenke mogu stajati? Po pravilu, one se mogu čuvati do godinu dana, no dobro odrađeni konzervans može stajati i više.

Tagovi: