Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo

Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo

Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo i kada ih treba mijenjati

Možda biranje guma i nije najjednostavniji zadatak za sve vozače, ali je jednako važno za sve jer u ako pješačite “čizma glavu čuva”, a ako se vozite “guma glavu čuva”. Nove gume čuvaju vašu sigurnost u prometu, ali i sigurnost svih drugih sudionika u prometu, a čuvaju i vaše vozilo. Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo i kada ih treba mijenjati je međusobno povezano, jer ih treba mijenjati kada su istrošene ili sezonski, ljetne i zimske gume.

Istrošene gume vozači zovu “ćelave gume”, što znači da se reljef njihovih šara istrošio, izlizao i utori su postali plitki, jedva vidljivi i opasni za vožnju. Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo zbog njihove istrošenosti možete kupovati prema marki vašeg vozila, preporuci svog vulkanizera, preporuci trgovca, ali vodite računa o tehničkim parametrima. Dodatnu zbrku unose novi proizvodi tih guma koji se svake godine pojave na tržištu jer su to proizvodi sa nekim novim materijalima ili dodacima gumenoj masi.

Sezonska zamjena guma kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo

Ako vam se preklope i sezonska izmjena i istrošenost guma onda trebate znati da ljetne gume ne smiju imati utore pliće od 1,6 milimetara, a zimske ne smiju imati utore pliće od 4 milimetra. Sezonska zamjena guma kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo, baš je pravo vrijeme da to odlučite. Naime, u Republici Hrvatskoj je zakonom određeno da se ljetne gume zamjenjuju zimskima najkasnije do 15 studenoga, a zimske ljetnima treba zamijeniti najkasnije do 14 travnja.

Naravno, postoje i cjelogodišnje gume koje se uglavnom koriste za manja vozila. One ne podliježu sezonskoj zamjeni, ali istrošenost je razlog i za njihovu zamjenu. Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo opet je vrijedna preporuka vašeg vulkanizera, a ako s takvim cjelogodišnjim gumama putujete u snježne krajeve, na skijanje ili samo prolazite kroz zametene prometnice ove gume nisu najsigurnija opcija iako ih vozači vole jer štede novac, vrijeme i troškove zamjene guma kod vašeg vulkanizera, što nije mala ušteda.

Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo i trebate li kupiti iste

Jako je važno obzirom na financijski trošak da li trebate zamijeniti jednu, dvije, tri ili sve četiri gume. Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo i trebate li kupiti iste koje mijenjate zbog oštećenja ili istrošenosti. Ako ste zadovoljni postojećim gumama, nema razloga da ne kupite iste, vaše vozilo, vaš novac, vi birate. Kupiti iste gume je korisno i kada ne mijenjate sve četiri gume odjedanput jer za to nema potrebe, a i vaš vulkanizer će biti zadovoljan.

Ako je na vašem vozilu oštećena samo jedna guma i ne da se popraviti, logično je kupiti istu takvu novu. Isto je i sa dvije ili tri oštećene gume, ali ako mijenjate sve četiri gume zbog istrošenosti smijete razmišljati i o nekom novom modelu. Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo ako birate novi model guma. Ako vozite uglavnom po gradu, do 5 000 kilometara godišnje kupite standardne gume, ako vozite preko 100 000 kilometara godišnje kupite premium gume.

Tagovi:

Kako podesiti vpn na računalu

Kako podesiti vpn na računalu

Virtualna privatna mreža (VPN) je tehnologija koja omogućuje sigurnu i privatnu vezu između računala i interneta. VPN šifrira podatke koji se prenose između računala i interneta, čime se osigurava da

Najbolji SEO blogovi koje trebate pratiti

Najbolji SEO blogovi koje trebate pratiti

Danas uspjeh mnogih firmi ovisi o njihovoj poziciji u rezultatima pretrage na Google-u. Kako bi bili u top 5, morate uvijek biti u toku s čimbenicima koji mogu bitno utjecati na Google ranking. SEO je

Kako se baviti pisanjem teksta za blogove

Kako se baviti pisanjem teksta za blogove

Kada napravite blog, imate priliku zaroniti duboko u svoje najdraže teme gdje možete istaknuti svoju stručnost i na taj način izgraditi zajednicu čitatelja i fanova koji se zanimaju za Vaš rad.