Zašto nastaju afte

Zašto nastaju afte

Zašto nastaju afte i kod koga se javljaju

S aftama se u nekom trenutku života susreo velik broj ljudi, a posebice često se znaju pojaviti kod djece. One mogu ometati jedenje i ispijanje tekućine, a radi se o malim ranicama koje se javljaju u ustima. Često znaju biti bolne te prebolijevanje istih ne isključuje ponovnu pojavu afti. Javljaju se na sluznici pa se tako mogu pojaviti na jeziku, unutrašnjoj strani obraza i unutarnjoj strani usana, no nećete ih naći na desnima ili nepcu. Afte kao takve nisu opasne, no ukoliko potraju dulje vrijeme dobro je posavjetovati se sa stručnom sobom jer bi mogle ukazivati na neke druge zdravstvene probleme. Zašto nastaju afte pitanje je koje se postavlja kada se one pojave kako bi znali u budućnosti utjecati na rješavanje uzroka kako se one ne bi opetovano ponavljale. Zašto nastaju afte najčešće se veže uz stres koji uzrokuje pad imuniteta, zbog čega je tijelo podložnije obolijevanju od raznih bolesti pa tako i afti.

Zašto nastaju afte i kako ih prepoznati

Afte su lezije koje se javljaju na sluznici usne šupljine te izgledaju kao male, bijele promjene na sluznici koje u početku podsjećaju na prištić. S vremenom afte rastu te mijenjaju boju pa tako mogu varirati između žute i sivkaste boje te su omeđene crvenim rubom. Okolno područje često zna biti popraćeno upalnim procesom zbog čega su one zapravo i bolne. Iako neki misle da su uzrokovane bakterijama ili virusima, zašto nastaju afte nije povezano s tim uzročnicima. Zašto nastaju afte mogu biti rezultat alergijske reakcije ili mogu nastati uslijed nedostatka vitamina, i to konkretno vitamina C i B12. Njihova pojava također može ukazivati na anemiju, odnosno, slabokrvnost ili mogu ukazivati na probleme s probavnim sustavom. Iz tog je razloga dobro pratiti njihovu pojavu jer ukoliko se afte često javljaju ili su dugotrajne, moguće je da postoji neki zdravstveni problem kojeg u tom trenutku niste svjesni pa je to način na koji vas tijelo upozorava.

Zašto nastaju afte i kakav utjecaj ima prehrana

Zašto nastaju afte može u nekim slučajevima biti povezano i s nošenjem aparatića za zube, proteza ili nekih drugih pomagala koje mogu pogodovati nastanku afti. Zašto nastaju afte može biti povezano i s prehranom, iako ne kao direktni pokretač nego kao stvar koja može olakšati pojavu afti ili ih pogoršati ukoliko su već u nastajanju. Tako izbjegavajte hranu koja može izgrebati usnu šupljinu poput čvrste korice kruha, raznih grickalica kao što su čips ili štapići. Ukoliko su se afte već pojavile ili želite spriječiti ponovnu pojavu istih, povećajte unos vitamina, posebice ranije navedenih vitamina C i B12. Kadulja, odnosno, žalfija je biljka koja se lako nabavlja u ljekarnama i trgovina te je odličan antiseptik. Napravite čaj od kadulje, no nemojte ga piti već ga grgljajte jer na taj način možete pomoći obnovi sluznice. Propolis je također odličan prirodni lijek koji pomaže ne samo s tretiranjem afti, već i jačanjem imuniteta i sluznice usne šupljine.

Tagovi:

Kako smanjiti apetit

Kako smanjiti apetit

Živimo u vremenu u kojem smo okruženi pojavom mršavih ljudi te se mnogi trendovi vežu upravo uz takve ljude. Iz tog razloga mnogi žele izgubiti koji kilogram, no u tome ih uvelike sprječava čest osjeć

Kako potamniti kosu

Kako potamniti kosu

Svake godine, pa i sezone svjedočimo raznim promjenama u trendovima, od same odjeće, preko make-upa pa sve do kose. U posljednje vrijeme je opet u trendu tamnija kosa i mnogi bi rado napravili tu prom