Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje

Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje

Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje i koliko često moramo prati kuhinju?

Koliko god pazili kada kuhamo, malena kapljica masnoće će završiti na našim kuhinjskim elementima ili radnim površinama. Iako većinom zamijetimo takve stvari, ne očistimo ih nužno odmah, i tu mogu nastavi problemi. Ako ignoriramo masnoću na kuhinjskim elementima, ona se krene skupljati, jače vezivati, i na kraju prodire u drvo i stvara teži proces uklanjanja. Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje ne mora biti težak proces, ali kako bi ga u startu odmah i izbjegli, poželjno je da nakon svakog kuhanja prebrišete svoju kuhinju. Koliko često moramo prati kuhinju? Nema pravila.

Poželjno je da se kuhinja prebriše nakon svake upotrebe kako bi ona dulje trajala, no nepisano je pravilo da bi se ona detaljno morala oprati barem jednom tjedno. Na svu sreću, pranje kuhinje ne mora biti težak proces jer postoje brojni jednostavni načini koji će nam olakšati skidanje masnoća. Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje? Drvena kuhinja pripada u najteže kuhinje za čišćenje, razlog je samo drvo koji je prirodan materija i koji voli upijati. I dok će u većini kuhinja topla voda, deterdžent i krpa od mikrovlakana biti dovoljno, drvena kuhinja ipak traži malo više.

Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje brzo i efikasno?

Ako nam prilikom kuhanja mast ili ulje završi na drvenom elementu, ono će se brzo upiti i ostaviti ružnu mrlju koja će se nešto teže očistiti. Međutim, ovo ne znači da je njihovo skidanje nemoguće. Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje? Za skidanje navedene masnoće bit će vam potrebni papirnati ručnici, deterdžent, topla voda, spužvica, mekana krpa ili jabučni ocat, citrusi. Današnje drvene kuhinje po mjeri dolaze s mogućim zaštitama u obliku laka, što znači da će njihovo čišćenje biti što jednostavnije. Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje?

Ukoliko doma imate običnu drvenu kuhinju bez naknadne zaštite, tada je proces čišćenja ipak nešto kompliciraniji. Za početak, na masni element je potrebno staviti dva sloja papirnatih ručnika kako bi na sebe povukli ponešto masnoće. Sljedeći korak je uklanjanje ostatak masnoće sa deterdžentom. Dovoljno je na spužvicu kapnuti malo deterdženta za pranje suđa i blagim pokretima istrljati masne mrlje. Deterdžent se također može ostaviti da djeluje određeno vrijeme, zatim isprati s čistom vodom. Ukoliko se ova metoda pokaže uspješnom, tada se na kraju kuhinja prebriše posebnim voskom ili uljem za njegu. Druga metoda je prskanje drvene površine s jabučnim octom ili sokom limuna i brisanje s vlažnom spužvicom.

Kako skinuti masnoću s drvene kuhinje i kako pravilno održavati drvenu kuhinju?

Pranje drvene kuhinje ne mora biti izazovno, no ono je svakako ponešto kompliciraniji proces koji zahtijeva nešto vremena i volje. Kako se ne bi našli u situaciji gdje se pitate kako skinuti masnoću s drvene kuhinje, naš savjet je da ju redovito očistite nakon svakog kuhanja. Kako pravilno održavati drvenu kuhinju? Jedan od efektivnijih načina pranja i održavanja kuhinje je njeno brisanje sa sodom bikarbonom i biljnim uljem. Navedena kombinacija se miješa u omjeru 1.5: 1 i dobivate smjesu koja vam uvijek može stajati spremna za brisanje. Navedeni recept će vam pomoći da oživite staru drvenu kuhinju i da ona poprimi svoj prvobitni sjaj.

Osim što vam navedena smjesa može pomoći u odgovoru kako skinuti masnoću s drvene kuhinje, ona vam također može pomoći u održavanju kuhinje i zaštititi ju od vlage i dodatnog isušivanja. Postavlja se pitanje da li su drvene kuhinje zapravo zahvalne? Ovisno o tome kakvu brigu vodite o njoj. Drvene kuhinje će tražiti nešto više brige radi prirodnog materijala, a za to morate biti spremni izdvojiti par minuta nakon svakog kuhanja i dobro obrisati elemente. Da li je vrijedno? Svakako. Drvene kuhinje su jedne od najljepših i najdugovječnijih kuhinja.

Tagovi: