Kako se dobiva sol

Kako se dobiva sol

Kako se dobiva sol i koja je uloga soli?

Sol je danas neizostavan začin svakog domaćinstva. Iako navedeni začin danas uzimamo zdravo za gotovo, važno je naglasiti kako sol ima dugu povijest. Kelti su prvi započeli sa vađenjem soli iz rudnika koji se nalaze u Alpskoj regiji, a navedeni proces datira 1000 godina prije Krista. Bijela sol je u početku bila rezervirana samo za plemstvo, no kroz povijest ona je našla svoje mjesto i u obliku plaće. Kako se dobiva sol? Sol se može dobiti na razne načine, što je prepoznatljivo u njenom okusu.

Iako je sol uvijek slanog okusa, različite vrste mogu dati različiti intenzitet slanoće. Kuhinjski, morski i kristalni oblik soli se dobiva iz rudnika, ili se proizvode u solanama. Navedeni oblici soli se dobivaju od morske vode. Danas je sol jedan od najrasprostranjenijih minerala na našoj zemlji. Osim što se koristi kao začin, sol ima veoma važnu ulogu u održavanju našeg krvnog tlaka i održavanju rada našeg živčanog sustava. Kako se dobiva sol? Iako se često dobiva iz mora, važno je naglasiti kako se može dobiti i iz slanih jezera ili slanih izvora, te naslaga kamenih soli.

Kako se dobiva sol i koje sve vrste soli postoje?

Najpoznatije vrste soli su evaporirana sol, morska sol i kamena sol. Evaporirana sol se dobiva iz slanih komora koje se nalaze na podzemnim razinama koje poplavljuje voda. Sol će se otopiti u vodi koja se zatim ispumpava i tako nastaje kuhinjska sol. Kako se dobiva sol? Morska sol se dobiva odvodnjom u posebne kanale koji se nalaze u prirodnim i umjetnim bazenima koji su stvoreni za evaporizaciju soli. U navedenom procesu sama voda hlapi i za njome ostaje kristalizirana morska sol. Navedena sol je najbolja kao začin jelima. Najviše se koristi za pečenje, odreske, juhe, rague.

Kamena sol se nekada dobila vađenjem iz rudnika uz pomoć čekića. Danas se ona vadi uz pomoć tehnika bušenja i eksploziva. Kako se dobiva sol? Sol se u ovom slučaju dobiva uz pomoć ogromnog tlaka koji godinama stvara gustu i kristaliziranu strukturu. Najpoznatija kamena sol je svakako himalajska – koja danas slovi kao najzdravija sol za konzumaciju. Mnogi stručnjaci smatraju kako himalajska sol ima određena ljekovita svojstva radi svoje proizvodnje bez naknadnog pročišćavanja, no istraživanja vezana za njen utjecaj još i dalje traju.

Kako se dobiva sol i za što sve služi sol?

Sada kada znamo proces kako se dobiva sol, važno je naglasiti kako je riječ o izuzetnom mineralu koji se može koristiti i izvan kuhinje. Evo nekoliko zanimljivih primjera u kojima sol može pomoći: Sprječava tamnjenje voća i povrća – Ako svoje voće i povrće uronite u blago posoljenu vodu ono može sačuvati svoju svježinu do kuhanja. Dezodorans i piling – Sol je odličan dodatak za piling kože. Rastopite sol u eteričnom ulju ili dodajte u omiljeni gel za tuširanje. Trljanje soli uklanja mrtve stanice i sprječava neugodan miris.

Ublažava ubode kukaca – Nakon uboda kukaca, namočite ubrus u slanu vodu i stavite na mjesto uboda. Oblog će ublažiti iritaciju i osvježiti kožu. Oralna njega – Sol i soda bikarbona mogu tvoriti organsku pastu za zube. Slana voda može poslužiti kao vodica za ispiranje i zadržavanje svježine. Za ribanje – Sol je odličan dodatak za ribanje, ona uspješno uklanja kamenac i tvrdokorne mrlje. Uklanja mrlje – Uranjanjem zmazane tkanine u slanu vodu prije procesa pranja možete pospješiti uklanjanje mrlja. Znamo kako se dobiva sol, no važno je naglasiti da je ona itekako dobar partner kada nam je potrebna dodatna pomoć u kućanstvu.

Tagovi: