Kako se baviti pisanjem teksta za blogove

Kako se baviti pisanjem teksta za blogove

Kako započeti pisanje teksta?

Kada napravite blog, imate priliku zaroniti duboko u svoje najdraže teme gdje možete istaknuti svoju stručnost i na taj način izgraditi zajednicu čitatelja i fanova koji se zanimaju za Vaš rad. Pokretanje bloga je odličan način ukoliko ga želite učiniti dijelom svoje poslovne strategije poduzeća ili ako samo želite podijeliti svoje ideje i znanje sa ostatkom svijeta. No, nije dovoljno imati samo ideju, morate znati kako ju pretočiti u stvarnost i na kraju uspjeti u svojoj naumi. Pisanje teksta se na početku ne čini tako teškim, no kada zapravo krenete s pisanjem, ne znate od kuda krenuti i kako pretočiti svoje riječi u tekst koje bi druge ljude interesiralo. Također, morate optimizirati SEO svoje blog stranice i pobrinuti se za ključne riječi. No, kasnije ćemo i tome reći. Prvo, morate savladati pisanje teksta kako bi si osigurali uspjeh Vašeg bloga, stoga ćemo Vam u nastavku dati savjete kako napisati tekst za blog.

Pisanje teksta za blog

U ovom dijelu ćemo Vam dati 13 savjeta kako započeti pisanje teksta na blogu:

 • Razmislite o temama za Vaš blog – kada pokrećete svoj vlastiti blog, ili ako pišete za nekog drugog, želite pokriti teme koje zanimaju čitatelje i s kojima možete privući nove čitatelje. Ukoliko niste sigurni kakve članke napisati, istražite blogove svojih konkurenata unutar Vaše niše, primjerice ako Vas zanima pisanje teksta o putovanjima, pogledate druge travel blogove kako biste dobili ideje za teme.
 • Sprovedite istraživanje ključnih riječi – prije nego što krenete pisati članak, morate sprovesti istraživanje ključnih riječi kako biste vidjeli koji pojmovi mogu svrstati Vašu objavu visoko u online pretraživanjima. Kada ste odredili temu Vašeg članka, napravite istraživanje ključnih riječi koje možete uključiti u svojem članku.
 • Definirajte svoju publiku – kada znate o čemu ćete pisati, morate razmisliti za koga pišete tekst. Kroz članak Vi dopirete do svoje publike, stoga razmislite o svojoj temi članka te pogledajte od drugih konkurenata kako su oni napisali svoje članke kako biste shvatili njihov stil pisanje. Morate imati dobru pretpostavku o tome tko su Vaši čitatelji, s čime se bave, koji su im interesi, kojoj dobnoj skupini pripadaju i kojeg su spola.
 • Napravite organizirani nacrt – nakon što ste odredili bitne smjernice, vrijeme je napraviti nacrt Vašeg članka. Ovdje je bitno isplanirati Vaš članak kako biste znali kako započeti uvod, razraditi temu i pokriti sve bitne elemente. Svaki članak se sastoji od uvoda, glavnog dijela i zaključka. Dobro Vam je napraviti mali brain dump kako biste izbacili sve ideje iz glave i posložili si sliku Vašeg krajnjeg članka.
 • Napišite privlačni opis teksta – sadržaj je bitan jer u njemu sročite u malom tekstu o čemu ćete pričati u članku. Ujedno, to je, uz naslov, prvo što vide potencijalni čitatelji Vašeg bloga i što se pokazuje u online pretraživanjima.
 • Osmislite neodoljiv naslov teksta – no, nije samo opis i sadržaj teksta bitan, također je ključan naslova teksta. Uz opis je on jako bitan jer na taj način privlačite čitatelje k sebi i osigurati ćete si da će čitatelji kliknuti na Vaš članak.

Savjeti za pisanje teksta

 • Odaberite predložak za blog – kada započinjete pisanje teksta za blog, prvo, morate imati određen predložak za Vaš blog. Možete pronaći razne web stranice koje već imaju spremne predloške za web stranice, te možete se poigrati s dizajnom i napraviti veoma atraktivni blog za Vaše čitatelje.
 • Odredite naziv domene Vašeg bloga – kao i za ime brenda, mora biti jednostavno, a opet atraktivno i zvučno. Možete Vam poslužiti generator naziva bloga gdje ujedno možete provjeriti je li naziv domene dostupno ili već zauzeto. Slobodno si dajte vremena za razmisliti o nazivu domene, te neka naziv uključuje temu Vašeg bloga i odražava Vašu osobnost.
 • Odaberite relevantne slike – Sa slikama možete itekako podignuti izgled svojeg bloga. Na internetu možete pronaći razne stranice sa copyright free slikama. Odaberite one koje reflektiraju temu Vašeg bloga.
 • Implementirajte pozive za radnju – ovaj element se zove call to action, a to mogu biti ugrađene poveznice ili gumbi koji navode publiku na Vaš cilj cilj na primamljiv načina, a to su najčešće “pretplatite se”, ” prijavite se” ili preuzmite našu e-knjigu” i slično.
 • SEO optimizacija – kao što smo i ranije rekli, osim što je bitno pisanje teksta, bitno je i optimizirati Vašu objavu kako bi bila uspješna u visokom plasiranju u online pretraživanjima. SEO optimizacija se sastoji od naslova, opisa i ključnih riječi.
 • Uredite i objavite članak na blogu – prije nego što objavite članak, provjerite gramatičke greške, malo uredite i provjerite da ste 100% zadovoljni gotovim proizvodom. Kada ste spremni objavite svoj članak.
 • Promovirajte svoj članak – i kao završni korak, promovirajte svoj članak. To možete učiniti kroz plaćene oglase i promocije, do besplatnih promocija preko svojih društvenih mreža ili YouTube kanala ukoliko ga imate.

Tagovi:

Kako podesiti vpn na računalu

Kako podesiti vpn na računalu

Virtualna privatna mreža (VPN) je tehnologija koja omogućuje sigurnu i privatnu vezu između računala i interneta. VPN šifrira podatke koji se prenose između računala i interneta, čime se osigurava da

Najbolji SEO blogovi koje trebate pratiti

Najbolji SEO blogovi koje trebate pratiti

Danas uspjeh mnogih firmi ovisi o njihovoj poziciji u rezultatima pretrage na Google-u. Kako bi bili u top 5, morate uvijek biti u toku s čimbenicima koji mogu bitno utjecati na Google ranking. SEO je

Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo

Kako izabrati odgovarajuće gume za vozilo

Možda biranje guma i nije najjednostavniji zadatak za sve vozače, ali je jednako važno za sve jer u ako pješačite “čizma glavu čuva”, a ako se vozite “guma glavu čuva”. Nove gume čuvaju vašu sigurnost