02. veljače - Svjetski dan močvarnih staništa! PDF Ispis
 
Močvarna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Uz njih je vezano 40% ukupnog broja biljaka i životinja, ali su oduvijek imala i važnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije. Upravo taj razvoj postao je i najveća prijetnja opstanku močvarnih staništa. Isušivanjem i melioriranjem u obradive površine, onečišćivanjem industrijskim i komunalnim vodama te prekomjernim iskorištavanjem, močvarna staništa polako nestaju. Kako bi se šira javnost informirala o ugroženosti močvara, 02. veljače u cijelom svijetu obilježava se dan močvarnih staništa.
 
Image 
 
Hrvatska je potpisnik Ramsarske konvencije o močvarnim staništima iz 1971. godine, koja obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvarnih staništa na vlastitom teritoriju. U Hrvatskoj do sada ima 4 Ramsarska područja, a u proljeće 2012. očekuje se i upis Vranskog jezera na Ramsarski popis močvara međunarodne važnosti, naročito kao stanište ptica močvarica.

Močvarno područje ornitološkog rezervata Vransko jezero ostatak je nekadašnjeg deseterostruko većeg Vranskog blata, močvare koja je melioracijskim kanalima i probijanjem kanala Prosika na jugoistočnoj obali jezera do mora, tijekom 18. stoljeća gotovo potpuno isušena i dovedena na rub opstanka, a s njom i živi svijet koji je o njoj ovisio. Od 1983. područje je zaštićeno kao Ornitološki rezervat, a od 1999. cijelo jezero i nešto okolnog kopna kao Park prirode.

Upravo je ovih dana održano prebrojavanje zimujućih populacija ptica na Vranskom jezeru i izbrojano je dosad rekordnih 195.000 lisaka (Fulica atra). Čini se da su velika zahlađenja na sjeveru nagnala liske da potraže južnije zimovalište i upravo su na Vranskom jezeru našle dovoljno hrane za provesti zimu ili po potrebi za nastavak puta na jug.
 
Image 
 
« Prethodna   Sljedeća »

Jeste li znali?

... da je za proizvodnju dovoljno hrane koja će zadovoljiti dnevne potrebe samo jedne osobe potrebno čak oko 3000 litara vode!

Karta

Interaktivna karta

zaštićene prirodne vrijednosti i kulturna dobra

baner cjenik

Desetljeće biološke raznolikosti

Ramsar
  interaktivna karta natura2000
 
 
 
Projekt CARDS 2002
"Projekt CARDS 2002: Razvoj održivog turizma u Parku prirode Vransko jezero i njegovoj oklici."
Portal Biolologija
   HOD
 
zp